Archive for the ‘Generelt om stofbleer’ Category

Newborn stofbleer til de mindste

Køb stofbleer til de helt små og bliv kemien kvit!

Ko og Ko har nu oprettet en kategori hvor vi har samlet alle de stofbleer og blebukser der er velegnede til de allermindste – både til præmature og nyfødte babyer.

Kategorien indeholder:

  • lommebleer til præmature og nyfødte
  • faconsyede stofbleer til præmature og nyfødte
  • blebukser til præmature og nyfødte

Det kan være svært at finde netop de stofbleer der er små nok – derfor har vi valgt at lave den nye kategori. Og stofbleer er tit det bedste valg til de helt små, da  deres hud er meget sart og derfor nemmere optager skidt kemi fra engangsbleerne.

Det kan være svært at forestille sig hvordan en bestemt stofble fungerer og ser ud ud fra et billede på en hjemmeside…

Står du også med det problem kan du kigge ind på Ko og Ko´s videokanal på Youtube, hvor der ligger en stribe små videoer, både om de enkelte stofbleer, om bletilbehør og den nyeste om hvordan du folder en gammeldags stofble så den kan bruges til bagen 🙂

Du behøver ikke være medlem på Youtube for at se videoerne og de ligger naturligvis også inde på Ko og Ko´s hjemmeside på relevante placeringer – klik her for at gå til kanalen og bliv klogere på stofbleer…

Går du og overvejer om stofbleer er noget for dig? Så bestil en prøvepakke!

Du kan have den hjemme i 14 dages-tid og den indeholder 5 forskellige stofbleer, 1-2 par blebukser og forskellige indlæg/papirsindlæg.

Du må naturligvis gerne bruge bleerne, vaske dem og teste dem som du vil – og selvom det naturligvis ikke kan give dig det fulde billede af hvordan det er at bruge stofbleer, får du mulighed for at få dem i hænderne og få svar på måske nogle af de spørgsmål du har.

Ofte når man starter ud med stofbletanker virker det hele som en stor uigennemtrængelig jungle; mærker, begreber, velcro eller trykknapper o.s.v… Med en håndfuld stofbleer i hænderne vil mange af de spørgsmål hurtigt blive besvaret – og har du andre, er du til enhver tid velkommen til at spørge løs 🙂

Prøvepakken koster 50 kr. at låne – et beløb der bliver krediteret hvis du vælger at købe bleer hos Ko og Ko efterfølgende. Bor du i nærheden af Hobro er du naturligvis velkommen til at kigge forbi Ko og Ko´s lager og hente den der. Du bedes om at lægge et depositum på 450 kr, der dog blot ligger som en sikkerhed indtil pakken er kommet vel retur.

 

BESTIL EN PRØVEPAKKE MED STOFBLEER

Undgå Neutral til dine stofbleer

Først kom Imse Vimse frem og advarede mod at bruge vaskemidler fra Neutral til at vaske deres AIO stofbleer og blebukser, fordi velcroen af uransagelige årsager holder op med at “lime”. Så snart man begynder at bruge et andet vaskemiddel holdt problemerne op, uden at nogen kan forklare, hvad det er der sker…

Nu er der stofblebrugere der oplever det samme med andre stofbleer – jeg fik en stak bambusbleer fra Bambinex retur fordi velcroen var holdt op med at fungere. De var blevet vasket med Neutral og jeg har siden vasket dem nogle gange i vaskenødder, så der helt sikkert ikke sidder nogle sæberester tilbage. Nu limer de lige så godt som før…

…så konklusionen må vel være at man helst skal undlade at vaske stofbleer med velcro med vaskemidlet Neutral. Better safe than sorry 🙂

Spørg bare hvis du vil vide mere om stofbleer :)

Spørg endelig, så du nemmere kommer i gang...

Står du og overvejer at bruge stofbleer? Og synes det hele er uoverskueligt? Det er du ikke alene om, men det hjælper dig jo nok ikke rigtig videre 🙂

Få fingrene i nogle stofbleer
Det første de fleste gør er at google ordet “Stofbleer“, hvorefter det hele bliver endnu værre når først alle forkortelserne og blenørd-ordene springer frem.

Noget af det første jeg vil anbefale dig at gøre, er at få hænderne i nogle stofbleer, måske kender du nogen der bruger stofbleer – og ellers kan du altid bestille lånepakke med stofbleer hos Ko og Ko.

Det er meget nemmere at sætte sig ind i hvad det er, når man har haft dem i hænderne – at det ikke behøver være de gammeldags firkantede, der skal foldes kunstfærdigt for at sidde ordentligt.

Gør jer det klart, hvad det indebærer
Der er mere arbejde med stofbleer end med engangsbleer, sådan er det nu engang. 🙂 Men det behøver ikke være særligt besværligt, hvis I planlægger jeres skifteplads og vaskerutiner efter det.

Der bliver til meget bleaffald på 3 år...

Rundt regnet 7500 bleer på 3 år - det fylder...

I kommer til at vaske en ekstra vask hver 2.-3. dag og stofbleerne skal have plads – eller tørretumbler – til at tørre. Derimod slipper I for en fuld skraldespand 3 dage før den bliver tømt 🙂 Og det giver en fed følelse at opleve skraldemanden nikke anerkendende til den halvfulde pose, hehe…

Der kommer en forholdsvis stor udgift når I starter ud – men I undgår så den månedlige udgift på 4-600 kr til engangsbleer. I kan jo evt. vælge at købe stofbleerne efterhånden som I får råd. Ulempen ved det vil blot være at det bliver et 50/50 forhold mellem stofbleer og engangsbleer – og det gør at stofbleerne ikke fungerer optimalt, og at I derfor måske kører sur i det.

Og sidst…spørg hvis I er i tvivl om noget
Der er både nogle rigtige gode online fora om stofbleer – her vil jeg fremhæve Slyngebarn.dk. I kan få svar på alt om stofbleer – men det kan måske godt virke lidt overvældende for helt nye grønne stofble-nysgerrige – men hold jer ikke tilbage, der sidder mange stofblenørder (skrevet med stor respekt og kærlighed) der gerne vil svare på spørgsmål.

I kan også til enhver tid kommentere eller spørge på bloggen her – eller send mig en direkte besked. Jeg svarer meget gerne på spørgsmål, hvis du ikke kan finde svarene her 🙂

Der fåes et hav af forskellige indlæg til stofbleer – i flere forskellige materialer med forskellige egenskaber. Her er en

Der fås mange forskellige stofble-indlæg

Bleindlæg - eller boostere - lægges inden i stofbleen

 kort oversigt over de mest almindelige…

Papirsindlæg – eller rispapir

De fleste vælger at bruge papirsindlæg, eller rispapir som det også ofte kaldes selvom det ikke har noget at gøre med ris 🙂 Rispapiret bruges til at fange afføring og egner sig til tiden efter barnet er blevet 4-6 måneder og er begyndt at få fast føde.

Papiret kan vaskes hvis det blot er tisset i – er der afføring skal man nok være temmelig hardcore genbruger for at vaske og bruge det igen 🙂 Alt efter hvilket papir du vælger kan det vaskes op til 10 gange. Papirsindlæg fra Imse Vimse holder til 2-4 vaske inden der kommer huller i – Popolinis popli-papir er lidt dyrere , men er stærkere og holder til op til 10 gange vask.

Den tredje type papirsindlæg er til “ammebæ” – den gule tyndtflydende afføring barnet har mens det kun drikker mælk. Papirsindlæg til ammebæ er lidt tykkere og suger en lille smule – og bruges hovedsageligt til at beskytte bleen mod pletter. Ammebæ´en er så tyndtflydende at det almindelige papir ikke har noget effekt, og om du vil bruge de tykkere papirsindlæg er op til dig. De har ingen reel funktion udover at beskytte bleen. Det skal så siges at det gule farvestof der er i afføringen den første tid er utroligt stærkt og nemt giver pletter.

Stofindlæg af forskellig art

Det er altid en god idé at have en bunke stofble-indlæg liggende af forskellige materialer, tykkelse og bredde. Du kan næsten altid booste (få den til at suge mere) en stofble, og dermed få stofbleen til at holde lidt længere.

Ligesom med stofbleer fås indlæggene i forskellige materialer, bomuld, bambus, hamp, silke og fleece. Mit råd vil til enhver tid være at vælge indlæg i naturlige materialer og helst i økologiske, da indlæggende ligger helt ind mod huden.

Bambus er supergodt til stofble-indlæg

Stofble indlæg i bambus suger godt og er antibakterielle

Generelt om sugeevne kan man sige at tykkelsen naturligvis spiller ind, men også materialet. Hamp og bambus suger noget bedre end bomuld – fleece og silke har andre egenskaber, det kan du læse mere om herunder. Bleindlæg i bambus er en klassiker fordi de både suger godt og har “medfødte” antibakterielle egenskaber, der gør at de hæmmer bakterievækst. Det er naturligvis altid godt – men især om natten når barnet har bleen på længe, er det en fordel. 

Nogle bomulds-indlæg kan fås med en syntetisk kerne, der suger ekstra godt – de kan være rigtig gode, da de har f.eks. økologisk bomuld på den del der kommer i kontakt med huden og stadig suger mere end bomuld i sig selv.

Hvilke stofble-indlæg der passer bedst hos jer er en smagssag – der er nogle der altid er gode og kan bruges til alt, andre der passer bedst til bestemte bleer. Og i sidste instans kan man klare en nødssituation med at strimle et brugt håndklæde ned 🙂

Indlæg til røde numser

Den sidste type jeg vil nævne her er indlæg specielt beregnet til hvis barnet får rød numse og er generet i bleområdet.

En stofble bliver våd på en anden måde end en engangsble – den føles våd. Generelt oplever stofblebørn sjældnere rød numse end engangsble-børn, mest fordi de ikke et pakket ind i tæt plast og ikke er udsat for så meget kemi i bleerne.

Men får dit stofblebarn rød numse kan det hjælpe at bruge fleece-indlæg eller sílkeindlæg. Den type indlæg transporterer væden væk fra huden, så den får lov at tørre og hele op – du kender det sikkert selv at en fleecetrøje ikke føles våd, selv hvis det småregner, det er samme princip her.

Forskellen på mikrofleece og silke er at den ene slags er syntetisk og den anden kan fås økologisk. Silkeindlæggene er som regel i fintstrikket bourettesilke (for øvrigt det samme man bruger til uld/silke ammeindlæg).

Vask af stofbleer

Tips til vask af stofbleer

Når du skal vaske dine stofbleer er det bedst at vælge et mildt vaskemiddel til kulørt vask. Vaskemidler beregnet til hvid vask indeholder blegende enzymer, der kan virke generende på den sarte babyhud.

Dosér korrekt – og træk det halve fra

Et problem man ofte oplever med stofbleer er at de kommer til at lugte fælt efter noget tid – det er enten fordi de skal vaskes, høhø 🙂 eller fordi der har ophobet sig gamle sæberester i stoffet. Det afhjælper du ved at strippe bleerne – læs mere om det i tråden om at strippe bleer!

Mange doserer vaskemiddel på slump – sørg for at dosere korrekt og træk så mindst det halve fra. På den måde får du stadig rene bleer og du undgår at der ophåber sig lugtende og generende sæberester.

Vask ved 60 grader eller derover

Det indeholder nogle specieller enzymer og kemiske tilsætningsstoffer for at kunne fungere ved den lave temperatur. Jo, du sparer på energien ved kold vask, men bruger derimod et vaskemiddel der er skrappere. Det er jo et valg man må foretage – men mit valg i det tilfælde er ret enkelt…jeg vil vælge det der er sundest for mit barn frem for det energivenlige.

Stofbleer bør vaskes ved 60 grader eller derover, for at du kan være sikker på at bleerne er rene for bakterier. Normalt er 60 grader nok – har dit barn haft diarre eller været syg på anden måde, kan du give bleerne en kogevask.

Vaskenødder er et godt alternativ

Vaskenødder, vaskeskaller, sæbenødder - kært barn har mange navne

Vaskenødder er et godt, rent kemifrit alternativt

Du kan også vælge at bruge vaskenødder – det har vi haft gode erfaringer med herhjemme. Med vaskenødderne behøver du ikke bekymre dig om overskydende sæberester og de er meget nemme at dosere korrekt. Vaskenødderne indehoder heller ingen hverken pletrensende eller blegende midler, der kan genere huden. Det betyder naturligvis også at de ikke tager misfarvninger efter f.eks. ammebæ, men der kan du bruge PUER – natriumpercarbonat – med god effekt. Se forskellige miljøvenlige alternativer til vaskepulver mm her!

Skal – skal ikke tørretumble

Det er ret enkelt – skal ikke! Når du tørretumbler bruger du rigtig meget strøm og det miljøvenlige går på et eller andet plan af stofbleerne. Klik her for at læse mere om stofbleernes energiforbrug VS engangsbleer?

Men foruden at det er en slem strømsluger, slider tørretumbleren også meget på stofbleerne og især alt-i-en bleernes PUL-belægning.  PUL er lavet til hårdt slid, men vil du have det til at holde længere, bør du tørre AIO-bleerne på tørresnoren.

Der er nogle bleer – især bambusbleer – der tager ret lang tid om at tørre. Her kan du evt. vælge at give dem en kort tur i tørretumbleren for at forkorte tørretiden.

En lille tilføjelse…

Blefirmaet Imse Vimse har advaret mod at bruge vaskemidler fra Neutral til deres stofbleer – ikke fordi der er noget galt med vaskemidlet som sådan, der har bare været problemer med at det satte sig i velcroen, så den holdt op med at “lime”. Så bruger du stofbleer og blebukser med velcro fra Imse Vimse, f.eks. deres AIO og soft blebuks, så undgå Neutral.

Der er tre typer af lukning på stofbleer:

  • velcro
  • trykknapper
  • ingen lukketøj

De har hver sine fordele og ulemper – og du bør vælge det du synes der fungerer bedst for dig…

Velcro:

Bambineo bambusble - lysegrønStofbleer ned velcrolukning er nemme at justere så de sidder helt perfekt. Dog kan velcroen på nogle bleer virke stiv og især ved brede velcrolukninger kan den den gå op og kradse på maven når babyen “bukker sammen” på midten 🙂 Vi har selv haft nogle AIO bleer hvor hjørnerne på bleerne var spidse og kradsede (Imse Vimses, ellers supergode AIO) det løste vi ved at runde hjørnerne på velcrostykket.

Eksempler på stofbleer med velcrolukning er Imse Vimse AIO, Bambineo bambusble og Lotties frotteble til natbrug.

Trykknapper:

BumGenius organic AIO med trykknapperStofbleer med trykknapper er blødere foran, der er ingen velcro der stiver stykker midt foran af og de kan derfor være behageligere for barnet. De er dog lidt sværere at justere til et perfekt fit og tager lidt længere tid at lægge på – her taler vi måske nogle sekunder 🙂

Eksempler på stofbleer med trykknap-lukning er BumGenius AIO og Popolini Twosize.

Ingen egen lukning:

Frottéble fra Imse VimseDer findes nogle få typer/mærker der laver bleer uden egen lukning – bleer der er afhængige af faconsyede blebukser for at blive holdt på plads. Stofbleer uden egen lukning er ofte at foretrække fordi de ikke har noget der kan genere på maven og de er dermed tyndere på de stedet hvor barnet kræver mest bevægelighed.

Ulempen er naturligvis at de kræver en lille smul håndelag for at få til at sidde som de skal – men bestemt ikke noget der burde afskrække nogen 🙂 Eksempler på bleer uden lukning er Imse Vimses flonelsble og frotteble.

Nappi NippaEndelig er der en nem løsning for stofbleer uden egen lukning, nemlig en nappi nippa – en moderne ble-sikkerhedsnål. Nappi nippaen kan dog kun bruges til bleer med løkker, ex. frottebleer, da de skal have noget at gribe i. Nappi nippaen er for øvrigt også rigtig god til at lukke de gammeldags firkantede stofbleer med, hvis du overvejer at bruge den slags.

Groft sagt er der to typer af stofble-systemer;

Baby med stofble

Stofbleer er perfekte til de helt små - naturlige, bløde og fri for kemi

  • dem der har det hele, kaldet AIO all-in-one eller alt-i-en
  • det todelte system, hvor du skal have både ble og blebukser

Men hvad skal du vælge?

Det todelte system:

Er du efter det helt økologiske og reneste system er det naturligvis det todelte system med uld-blebukser. Der har du stofbleerne i økologiske materialer – bomulds- eller bambusbleer – og lanolinblebukser over. Der fås et hav af forskellige bleer; nogle med egen lukning, nogle uden lukning, nogle med bindebånd osv. Det todelte system er generelt billigere end alt-i-en bleer, da der er flere muligheder for at kombinere og de fleste bleer er onesize.

AIO-systemet:

Er du derimod efter den nemmeste løsning er det helt klart AIO-bleerne; som f.eks. Imse Vimse, Bambineo og Bumgenius. Der har du både stofble og blebuks i et og de fungerer stort set som engangsbleer. Nogle AIO er onesize, andre skal du købe i størrelser. Det gælder generelt at dem du køber i størrelser er lidt mere tætte og ofte suger lidt bedre – fordi de passer mere specifikt til barnet og ofte har mere “stuffing”.

Du kan jo også kombinere de to systemer…

Vi har altid haft et udvalg af stofbleer – og har valgt AIO-bleerne til dagplejen og når vi skulle i byen. Hjemme og til natten har vi brugt forskellige bleer med blebukser.

Hvilke bleer DU skal vælge kommer meget an på temperament, på økonomi og på hvor meget dit barn tisser. En af de nemme måder at komme lidt nærmere en beslutning kan være at købe nogle forskellige stofbleer eller endnu billigere; bestille en blepakke til hjemlån – det kan du f.eks. gøre hos Ko og Ko.

Stofbleer er god fornuft - sunde for baby, miljø og pengepung

Læs mere om vaskbare stofbleer

Vaskbare-stofbleer.dk er et site hvor du kommer til at kunne læse en masse som netop stofbleer, her vil være præsentationer af forskellige typer bleer, blemærker. Tips og idéer til hvordan du kommer i gang og hvordan du kommer over eventuelle forhindringer 🙂

Min forudsætning for sitet er både som stofblebruger – ja, altså ikke mig selv, men mine unger, hehe – forhandler og generel stofble-entusiast. Har du selv en holdning du vil give luft for – et spørgsmål eller en kommentar – skal du naturligvis være velkommen.

Men kort og godt – velkommen og jeg håber du får fornøjelse af sitet 🙂