Archive for the ‘Tips og gode råd’ Category

Jeg har gået og ventet og ventet…og ventet på at kunne få Bio-D´s Nappy Fresh i butikken – og hvad der bevægede mig til at kigge på indholdet ved jeg ikke, men i hvert fald fik jeg læst ingrediens-listen igennem og fandt ud af at det virksomme middel var intet andet end natrium percarbonat aka PUER pletfjerner og blegemiddel!

Jeg snakkede med den gale alvidende videnskabsmand (skrevet med stor venskabelighed og respekt) Kurt Christensen der er kemiker og meget grønt minded. Han bekræftede at det var tilfældet og fortalte mig en masse om stoffets fortræffeligheder – så hvorfor vente længere på Nappyfresh når jeg allerede har den rene vare, endda helt uden de fyldstoffer der er i netop Nappyfresh?!

Men kort om hvad det er PUER så kan:

  • det er let blegende, så det er supergodt at bruge til lyst tøj når du vasker med f.eks. vaskenødder. Mange (herunder kemiker-Kurt) bruger det også til al almindelig lys vask.

 

  • idet det er let blegende fungerer det også som pletrens – igen bedst på lyse tekstiler

 

  • og her kommer det nye…det er bakteriedræbende, så du kan vaske håndklæder, undertøj og stofbleer på lavere temperaturer uden at bekymre dig om bakterier. Det er jo superinfo når det netop slider mindre på bl.a. stofbleerne når de vaskes ved lavere temperaturer og ikke på kogevask.

Og hvordan sker trylleriet?
Natrium percarbonat er natrium carbonat (også kaldet soda) med ekstra ilt – og når det kommer i forbindelse med vand frigives den ekstra ilt. Det er i iltningsprocessen trylleriet sker og det der er tilbage er rent soda.

Når du vil bruge PUER til vasken skal det i der hvor vandet opnår den højeste temperatur – så derfor er skyllemiddelhullet IKKE det rette sted. Put det i sammen med vaskemidlet – nogle maskiner har to huller til vaskemiddel, bruger du flydende sæbe kan du med fordel bruge PUER i det ene hul og sæbe i det andet.

Tilbage til stofbleerne…
Det kan da irritere mig grusomt at jeg ikke har fattet det før nu 🙂 – for netop vask ved høje temperaturer er en af de ting der slider på stofbleer. Hvis du vil læse mere om hvordan du kan passe bedst muligt på dine stofbleer, så klik her!

Der kommer ind imellem en kunde, der har problemer med, at deres stofbleer er blevet hullede eller slidte mere end forventet – og umiddelbart er der ikke meget at gøre ved det bagefter, men der er nogle ting du kan sørge for “undervejs” til at forebygge øget slid.

Stofbleer BLIVER slidt ved brug og det er der ikke noget underligt i – et par cowboybukser eller et par sokker bliver også slidt ved brug. Og I kender det nok godt – nogle slider mere på deres tøj end andre…og her tænker jeg ikke bare på huller på knæene i børnehavebukserne 🙂

Det samme gælder for stofbleer – men her er et par gode råd om, hvordan du får stofbleerne til at holde længere:

  • Vask ved så lave temp. som muligt og brug kun lidt vaskemiddel – tilsæt PUER ved lave temperaturer, det er bakteriedræbende.

 

  • Lad ikke bleerne ligge til vask mere end max 2-3 dage

 

  • Tør på snor og undgå tumbler

 

  • Pletrens kun når det er nødvendigt og brug en skånsom pletrens  – eller endnu bedre, drop pletrensen

 

  • Strip bleerne ved kogevask uden tilsætning – bruger du mindre vaskemiddel bør stripning dog være unødvendigt

 

Blevask – den største synder i den her sammenhæng
Det der klart slider mest på stofbleer – og tekstiler generelt – er hvordan de bliver vasket. Når du vasker stofbleer er det vigtigt at bruge væsentligt mindre vaskemiddel end den almindelige dosis – og lad være med at tage den “på slump” Nogle producenter anbefaler 1/2 dosis, andre 1/4 dosis – med andre ord skal der bruges meget lidt vaskemiddel.

Overdoserer du, ender du med bleer med et højt indhold af restsæbe, der både generer huden og kan øge sliddet på bleen.

Vask ved så lave temperaturer som muligt – normalt skal der vaskes ved 60 grader for at bakterierne dræbes, men du kan vælge at vaske ved lavere temperaturer og tilsætte PUER – natrium percarbonat. Det skåner også dine stofbleer…

Dit valg af vaskemiddel har også indvirkning på sliddet. Vælg altid et mildt vaskemiddel uden enzymer – både for stofbleernes og for barnets skyld. Der er enzymer i vaskemidler til hvid vask, så vælg et til kulørt vask…og for miljøets skyld bør du naturligvis vælge et økologisk eller i det mindste svanemærket vaskemiddel.

Lad ikke bleerne ligge for længe før de vaskes
Stofbleer har ikke godt af at ligge beskidte for længe før de vaskes, da de egentlig ligger i et let syrebad af tis og afføring (lyder egentlig ualmindeligt ulækkert, nu jeg lige får det formuleret 🙂 ) Selvom der jo ikke lige er tale om saltsyre, er det stadig noget der mørner bleerne. Så anbefalingen er at de ikke ligger mere end et par dage eller tre inden de bliver vasket – og hellere kortere tid end det, hvis det er muligt.

Tørring – undgå tørretumbler
Tørrer du i tørretumbler slider du både unødigt på stoffet – det fnadder du fjerner fra filteret kommer direkte fra det du har tørret – og på den vandtætte PUL-belægning, hvis du bruger AIO stofbleer. Foruden at det er enormt energikrævende og dermed skader klimaet…men lige nu taler vi mest om stofbleerne 🙂

Tør stofbleerne på snor og gerne udendørs, så de luftes godt igennem.

Kemi ved pletrens
Vil du have pletfri stofbleer bliver du fra tid til anden nødt til at pletrense – på den anden side, er stofbleerne vasket kan du også vælge at leve med evt. skjolder 🙂 Vælger du at pletrense bør du vælge et mildt pletrensemiddel som f.eks. økologisk galdesæbe, der ikke indeholder skrap kemi. Hold dig fra de hårde syntetiske stoffer som Vanish, Cilit Bang og hvad har vi ellers – de slider unødigt på stofbleen.

En anden måde at pletrense på – i godt vejr – er at hænge stofbleerne ud i solen, den tager det værste.

Stripning af stofbleerne
Nogle gange oplever man at stofbleer begynder at lugte fælt af ammoniak – det er et tydeligt tegn på overdosering af vaskemiddel og kommer af, at bleerne indeholder overskudssæbe. Der er flere forskellige råd til hvordan du slipper af med overskudssæben – den mildeste er at give dine stofbleer et par kogevaske uden nogen form for vaskemiddel, det tager det som regel.

Der kan bruges eddike eller natron i vaskevandet – det neutraliserer også sæben. Men vælger du at bruge det, bør du kun bruge det en gang imellem. Du kan læse mere om at strippe bleer i indlægget her…

Almindeligt slid…er svært at gøre ret meget ved
Passer du rigtig godt på dine stofbleer, holder de længe – men der er altid ubekendte faktorer og det er ganske enkelt ikke muligt at slippe for almindeligt slid når de bruges.

Som ved os voksne, der måske døjer lidt med…hvad skal vi kalde det…runde lår 🙂 slides bukserne mere mellem benene eller tykke maver hvor t-shirten bliver lidt slap henover det tykkeste sted – så er der forskel på hvordan babyer bruger bleerne. Har du måske en der altid “rumper sig afsted” eller en med dejligt tykke lårbasser vil det slide forskelligt på bleerne – og der kan være forskel i surheden på urinen alt efter hvad barnet spiser osv.

Jeg håber den her gennemgang kan være dig en hjælp til at passe rigtig godt på dine stofbleer 🙂

Det kan være svært at forestille sig hvordan en bestemt stofble fungerer og ser ud ud fra et billede på en hjemmeside…

Står du også med det problem kan du kigge ind på Ko og Ko´s videokanal på Youtube, hvor der ligger en stribe små videoer, både om de enkelte stofbleer, om bletilbehør og den nyeste om hvordan du folder en gammeldags stofble så den kan bruges til bagen 🙂

Du behøver ikke være medlem på Youtube for at se videoerne og de ligger naturligvis også inde på Ko og Ko´s hjemmeside på relevante placeringer – klik her for at gå til kanalen og bliv klogere på stofbleer…

BumGenius Flip stor startpakkeSå kan du endelig få et helt “ble-kit” med BumGenius Flip stofbleer – du behøver ikke tænke over hvad du mon skal have og du sparer samtidig penge – juhu! 🙂

Den store BumGenius Flip startpakke indeholder udstyr nok til 2-3 dages blebrug alt efter hvor meget din baby tisser. Udover blebukser og bleer indeholder pakken papirsindlæg, galdesæbe til pletrens og en god blepose til de våde bleer.

Indhold:
5x blebuks – fås i drengefarver, pigefarver og creme
18x bleer
4x staydry indlæg
1 pk engangsindlæg

4x blepapir – fås i tre størrelser
1x vandtæt blepose
1x galdesæbe

Du kan læse meget mere om BumGenius Flip længere nede på siden her og se en introduktionsvideo til hvor smart den er 🙂

Undgå Neutral til dine stofbleer

Først kom Imse Vimse frem og advarede mod at bruge vaskemidler fra Neutral til at vaske deres AIO stofbleer og blebukser, fordi velcroen af uransagelige årsager holder op med at “lime”. Så snart man begynder at bruge et andet vaskemiddel holdt problemerne op, uden at nogen kan forklare, hvad det er der sker…

Nu er der stofblebrugere der oplever det samme med andre stofbleer – jeg fik en stak bambusbleer fra Bambinex retur fordi velcroen var holdt op med at fungere. De var blevet vasket med Neutral og jeg har siden vasket dem nogle gange i vaskenødder, så der helt sikkert ikke sidder nogle sæberester tilbage. Nu limer de lige så godt som før…

…så konklusionen må vel være at man helst skal undlade at vaske stofbleer med velcro med vaskemidlet Neutral. Better safe than sorry 🙂

Så slemt skulle det nu helst ikke gå hen og blive, hehe

Alle blebørn oplever på et tidspunkt rød hale, rød numse eller hvad man nu kalder det hjemme hos jer. Det kan være rigtig smertefuldt og barnet kan blive irritabelt… Bliver det for voldsomt er det altid bedst at søge læge, men der er meget du kan gøre selv. Her er en række enkle måder du kan behandle de lettere tilfælde på.

Den gamle kending…kogtvandsklude
Jeg ved ikke hvorfor de virker – men det gør de 🙂 Du kan strimle en stofble ned eller lav strimler af noget godt vasket bomuldslærred, f.eks et dyne- eller pudebetræk. Strimlerne skal være brede nok til at nå udover det røde område-

Læg strimlerne i en skål og hæld spilkogende vand over – lad dem siden køle ned og de er klar til brug. Når du har skiftet ble skal du sørge for at bleområdet er helt rent, hvorefter du lægger en fugtig, opvredet kogtvandsklud inderst i bleen inden du lægger den på.

Kogtvandskludene kan gemmes i en ren skål med låg efter du har lavet dem og kan holde sig i op til 24 timer.

Og en ny, men rigtig effektiv økologisk universal-salve
Olivias Tryllesalve er ny på markedet – det er en 100% økologisk salve baseret på økologisk olivenolie. Den er ultramild og svider ikke selvom huden har det skidt. Du kan købe Olivias Tryllesalve i flere “grønne” netbutikker – bl.a. her hos Ko og Ko!

Drys med kartoffelmel
Vi har brugt det meget herhjemme at drysse økologisk kartoffelmel på, når vores unger har haft rød hale – og det har virket rigtig godt.

Kartoffelmelet opsuger fugten og holder dermed området tørt. Jo, det griser en smule, men vi har brugt at opbevare melet i en saltbøsse, det gør det nemmere at administrere 🙂

Kartoffelmelet har samme funktion som babypudder – det indeholder bare ingen parfume eller andre tilsætningsstoffer og er langt mildere mod huden.

Fed barriere-creme
Du kan vælge at bruge en fed barriere-creme. Du smører et tyndt lag på inden bleen kommer på igen, så ble-området bliver holdt fri af de bakterier der er i tis og afføring.

Til stofble-brugere…
Det kan være en rigtig god idé at investere (en lille investering) i en stak fleeceindlæg. Den bruger du inderst i stofbleen i stedet for papirsindlæg, hvis der er optræk til rød numse. Fleecen transporterer fugten væk fra huden og ind i de underliggende sugende lag – og huden bliver dermed hold tør.

Det enkleste råd – luft-tørring 🙂
Det enkleste råd er klart at lade junior være blefri i lidt tid. Lad ham løbe rundt eller sprælle med numsen bar, i hvert fald indtil han er helt tør i bleområdet. De fleste børn synes det er dejligt at være fri for bleen…

Hvad så med zink-creme?
Zinkcreme gør det at det tørrer huden ud – men det heler ikke huden. Vil du bruge zinkcreme bør det bare være et meget tyndt lag – ikke så du kan se at det er hvidt. Zinkcremen er det præparat der nok oftest sælges til brug ved rød hale – men jeg har aldrig selv brugt det, og kunne ikke finde på at bruge det.

Har du andre gode råd til rådvilde forældre med rødnumsede blebørn, så skriv dem endelig til listen…

(Listen er skrevet i samarbejde med sygeplejerske Mette Harpøth)

Vask af stofbleer

Tips til vask af stofbleer

Når du skal vaske dine stofbleer er det bedst at vælge et mildt vaskemiddel til kulørt vask. Vaskemidler beregnet til hvid vask indeholder blegende enzymer, der kan virke generende på den sarte babyhud.

Dosér korrekt – og træk det halve fra

Et problem man ofte oplever med stofbleer er at de kommer til at lugte fælt efter noget tid – det er enten fordi de skal vaskes, høhø 🙂 eller fordi der har ophobet sig gamle sæberester i stoffet. Det afhjælper du ved at strippe bleerne – læs mere om det i tråden om at strippe bleer!

Mange doserer vaskemiddel på slump – sørg for at dosere korrekt og træk så mindst det halve fra. På den måde får du stadig rene bleer og du undgår at der ophåber sig lugtende og generende sæberester.

Vask ved 60 grader eller derover

Det indeholder nogle specieller enzymer og kemiske tilsætningsstoffer for at kunne fungere ved den lave temperatur. Jo, du sparer på energien ved kold vask, men bruger derimod et vaskemiddel der er skrappere. Det er jo et valg man må foretage – men mit valg i det tilfælde er ret enkelt…jeg vil vælge det der er sundest for mit barn frem for det energivenlige.

Stofbleer bør vaskes ved 60 grader eller derover, for at du kan være sikker på at bleerne er rene for bakterier. Normalt er 60 grader nok – har dit barn haft diarre eller været syg på anden måde, kan du give bleerne en kogevask.

Vaskenødder er et godt alternativ

Vaskenødder, vaskeskaller, sæbenødder - kært barn har mange navne

Vaskenødder er et godt, rent kemifrit alternativt

Du kan også vælge at bruge vaskenødder – det har vi haft gode erfaringer med herhjemme. Med vaskenødderne behøver du ikke bekymre dig om overskydende sæberester og de er meget nemme at dosere korrekt. Vaskenødderne indehoder heller ingen hverken pletrensende eller blegende midler, der kan genere huden. Det betyder naturligvis også at de ikke tager misfarvninger efter f.eks. ammebæ, men der kan du bruge PUER – natriumpercarbonat – med god effekt. Se forskellige miljøvenlige alternativer til vaskepulver mm her!

Skal – skal ikke tørretumble

Det er ret enkelt – skal ikke! Når du tørretumbler bruger du rigtig meget strøm og det miljøvenlige går på et eller andet plan af stofbleerne. Klik her for at læse mere om stofbleernes energiforbrug VS engangsbleer?

Men foruden at det er en slem strømsluger, slider tørretumbleren også meget på stofbleerne og især alt-i-en bleernes PUL-belægning.  PUL er lavet til hårdt slid, men vil du have det til at holde længere, bør du tørre AIO-bleerne på tørresnoren.

Der er nogle bleer – især bambusbleer – der tager ret lang tid om at tørre. Her kan du evt. vælge at give dem en kort tur i tørretumbleren for at forkorte tørretiden.

En lille tilføjelse…

Blefirmaet Imse Vimse har advaret mod at bruge vaskemidler fra Neutral til deres stofbleer – ikke fordi der er noget galt med vaskemidlet som sådan, der har bare været problemer med at det satte sig i velcroen, så den holdt op med at “lime”. Så bruger du stofbleer og blebukser med velcro fra Imse Vimse, f.eks. deres AIO og soft blebuks, så undgå Neutral.

Når du har brugt stofbleer i en periode kan du opleve at de begynder at lugte af ammoniak – og at du ikke kan få det væk ved at vaske dem.

Hvordan du stripper stofbleer når de lugter grimt

Når stofbleerne stinker skal de strippes

Brug mindre sæbe

Det der oftest er i vejen er at der sidder sæberester tilbage i bleerne, og det er det der lugter – man kan jo egentlig sige at hvis du blot vasker dem endnu engang føjer du bare spot til skade…:)

For det første er det generelt en god idé at halvere sæbemængden når du vasker stofbleer – og det er endda i forhold til hvis du doserer korrekt efter anvisningerne. Meget ofte doserer man bare på slump – og i de allerfleste tilfælde er der tale om overdosering. Så doser korrekt og træk det halv fra!

Man kan som tommelfingerregel sige at hvis du kan lugte vaskemidlet i bleerne efter vask, bruger du for meget. Og overdosering giver flere sæberester – så underdoser hellere!

Hvordan du stripper stofbleerne

Den enkleste – og efter min bedste overbevisning bedste – måde at strippe stofbleer på er at give dem et par kogevaske uden sæbe. Det fjerner effektivt og skånsomt alle overskydende sæberester.

På mange hjemmesider kan man læse gode råd om at strippe med natron og eddike – og det er som regel også rigtig effektivt, men det slider meget på især den vandtætte PUL-belægning. Jeg har tidligere selv brugt metoden, og det virker – men det er som sagt lidt kradse sager. Eddike er en syre – omend en mild en af slagsen – og natron er en base…og begge dele nedbryder stille og roligt den vandtætte belægning – jo oftere du behøver at strippe jo mere slides det.

Bruger I formsyede stofbleer (altså uden påsyede blebukser) kan du godt bruge natron eller eddike – i AIO og lommebleer bør du lade være. Men prøv lige med et par kogevaske inden du bruger tilsætningsstoffer!

Strip med natron eller eddike

Tag de rene bleer og vask dem igen – uden sæbe – med  50g natron i sæbehullet og 1-2 dl eddike i skyllemiddel-hullet. Derefter skulle du være lugten kvit – og det er det stofble-brugere mener når de taler om at “strippe” bleerne.

Efter den første gangs stripning herhjemme gik vi over til at bruge vaskenødder, og vi har ikke siden haft behov for at strippe stofbleerne…