Der kommer ind imellem en kunde, der har problemer med, at deres stofbleer er blevet hullede eller slidte mere end forventet – og umiddelbart er der ikke meget at gøre ved det bagefter, men der er nogle ting du kan sørge for “undervejs” til at forebygge øget slid.

Stofbleer BLIVER slidt ved brug og det er der ikke noget underligt i – et par cowboybukser eller et par sokker bliver også slidt ved brug. Og I kender det nok godt – nogle slider mere på deres tøj end andre…og her tænker jeg ikke bare på huller på knæene i børnehavebukserne 🙂

Det samme gælder for stofbleer – men her er et par gode råd om, hvordan du får stofbleerne til at holde længere:

 • Vask ved så lave temp. som muligt og brug kun lidt vaskemiddel – tilsæt PUER ved lave temperaturer, det er bakteriedræbende.

 

 • Lad ikke bleerne ligge til vask mere end max 2-3 dage

 

 • Tør på snor og undgå tumbler

 

 • Pletrens kun når det er nødvendigt og brug en skånsom pletrens  – eller endnu bedre, drop pletrensen

 

 • Strip bleerne ved kogevask uden tilsætning – bruger du mindre vaskemiddel bør stripning dog være unødvendigt

 

Blevask – den største synder i den her sammenhæng
Det der klart slider mest på stofbleer – og tekstiler generelt – er hvordan de bliver vasket. Når du vasker stofbleer er det vigtigt at bruge væsentligt mindre vaskemiddel end den almindelige dosis – og lad være med at tage den “på slump” Nogle producenter anbefaler 1/2 dosis, andre 1/4 dosis – med andre ord skal der bruges meget lidt vaskemiddel.

Overdoserer du, ender du med bleer med et højt indhold af restsæbe, der både generer huden og kan øge sliddet på bleen.

Vask ved så lave temperaturer som muligt – normalt skal der vaskes ved 60 grader for at bakterierne dræbes, men du kan vælge at vaske ved lavere temperaturer og tilsætte PUER – natrium percarbonat. Det skåner også dine stofbleer…

Dit valg af vaskemiddel har også indvirkning på sliddet. Vælg altid et mildt vaskemiddel uden enzymer – både for stofbleernes og for barnets skyld. Der er enzymer i vaskemidler til hvid vask, så vælg et til kulørt vask…og for miljøets skyld bør du naturligvis vælge et økologisk eller i det mindste svanemærket vaskemiddel.

Lad ikke bleerne ligge for længe før de vaskes
Stofbleer har ikke godt af at ligge beskidte for længe før de vaskes, da de egentlig ligger i et let syrebad af tis og afføring (lyder egentlig ualmindeligt ulækkert, nu jeg lige får det formuleret 🙂 ) Selvom der jo ikke lige er tale om saltsyre, er det stadig noget der mørner bleerne. Så anbefalingen er at de ikke ligger mere end et par dage eller tre inden de bliver vasket – og hellere kortere tid end det, hvis det er muligt.

Tørring – undgå tørretumbler
Tørrer du i tørretumbler slider du både unødigt på stoffet – det fnadder du fjerner fra filteret kommer direkte fra det du har tørret – og på den vandtætte PUL-belægning, hvis du bruger AIO stofbleer. Foruden at det er enormt energikrævende og dermed skader klimaet…men lige nu taler vi mest om stofbleerne 🙂

Tør stofbleerne på snor og gerne udendørs, så de luftes godt igennem.

Kemi ved pletrens
Vil du have pletfri stofbleer bliver du fra tid til anden nødt til at pletrense – på den anden side, er stofbleerne vasket kan du også vælge at leve med evt. skjolder 🙂 Vælger du at pletrense bør du vælge et mildt pletrensemiddel som f.eks. økologisk galdesæbe, der ikke indeholder skrap kemi. Hold dig fra de hårde syntetiske stoffer som Vanish, Cilit Bang og hvad har vi ellers – de slider unødigt på stofbleen.

En anden måde at pletrense på – i godt vejr – er at hænge stofbleerne ud i solen, den tager det værste.

Stripning af stofbleerne
Nogle gange oplever man at stofbleer begynder at lugte fælt af ammoniak – det er et tydeligt tegn på overdosering af vaskemiddel og kommer af, at bleerne indeholder overskudssæbe. Der er flere forskellige råd til hvordan du slipper af med overskudssæben – den mildeste er at give dine stofbleer et par kogevaske uden nogen form for vaskemiddel, det tager det som regel.

Der kan bruges eddike eller natron i vaskevandet – det neutraliserer også sæben. Men vælger du at bruge det, bør du kun bruge det en gang imellem. Du kan læse mere om at strippe bleer i indlægget her…

Almindeligt slid…er svært at gøre ret meget ved
Passer du rigtig godt på dine stofbleer, holder de længe – men der er altid ubekendte faktorer og det er ganske enkelt ikke muligt at slippe for almindeligt slid når de bruges.

Som ved os voksne, der måske døjer lidt med…hvad skal vi kalde det…runde lår 🙂 slides bukserne mere mellem benene eller tykke maver hvor t-shirten bliver lidt slap henover det tykkeste sted – så er der forskel på hvordan babyer bruger bleerne. Har du måske en der altid “rumper sig afsted” eller en med dejligt tykke lårbasser vil det slide forskelligt på bleerne – og der kan være forskel i surheden på urinen alt efter hvad barnet spiser osv.

Jeg håber den her gennemgang kan være dig en hjælp til at passe rigtig godt på dine stofbleer 🙂

9 Responses to “Få dine stofbleer til at holde længere!”

 • Tina:

  Fantastisk info 🙂

  Hvad kan man gøre, når vandet gør bleerne sten hårde? Jeg har i noget tid prøvet med eddike som “skyllemiddel”, men det har ikke haft den ønskede virkning. Er der andre muligheder for at blødgøre stofbleen? Jeg bruger BumGenius flip 😉

  Vh Tina

 • admin:

  Hej Tina – dejligt du kunne bruge indlægget 🙂

  Problemet ligger givetvis i at I har hårdt vand – altså vand der indeholder meget kalk…bor du monstro i storby? Et højt kalkindhold gør vasketøjet stift, så du kunne evt. prøve med et afkalkningsmiddel, der tilsættes til vaskemaskinen. Jeg ved at du kan købe det hos Matas – og jeg ved at Ulrich Naturlich laver økologisk afkalker, jeg vil lige undersøge om det er velegnet til vaskemaskiner…men det vil jeg helt klart tro det er 🙂

  Du kunne evt. lige sende mig en mail på koogko@koogko.dk så kan du få direkte besked når jeg får det undersøgt…og ellers lan du holde øje her, så poster jeg det lige 🙂
  KH Mette

 • admin:

  Ang. afkalkning af vaskemaskinen;
  Jeg har snakket med Kurt der er dansk mellemled for tyske Ulrichs Natürlich – og derudover er klog kemiker – og han fortalte at du sagtens kan bruge Ulrichs afkalker til vaskemaskinen. Bedst er at tilsætte det i sæbehullet, så det kommer med ind i vasken hvor den er varmest, så virker det bedst. Et alternativ er Ülrichs afkalkningstabs, der indeholder 50% mælkesyre som er det stof der fjerner kalken – bruger man sådan en tabs ca. hver anden måned kan man holde maskinen fri for opsamlet kalk. Umiddelbart tænker jeg at det bedste til stofbleerne ville være at tilsætte det flydende afkalker når du vasker…jeg har nogle små flasker liggende med 50ml jeg købte hjem som prøver engang – hvis du står og har brug for andet i butikken skal jeg sende sådan en med, hvis du lige nævner det – ellers kan du købe afkalkeren her!

  Håber det hjælper på stofbleerne 🙂

 • […] HomeOm siden « Få dine stofbleer til at holde længere! […]

 • Pernille:

  Angående ulrichs afkalker, ved du så, hvor meget der skal i, hvis man vil bruge det sammen med blevasken?
  Mine flipbleer kan også næsten stå selv:-)

  Mvh. Pernille

 • admin:

  Hej Pernille,
  jeg får lige fundet ud af doseringen af afkalkeren – jeg bor selv på landet og er ikke vant til at bruge den. Jeg ved kun at man doserer som man normalt vil dosere afkalker (som f.eks. den man kan købe i Matas)… Jeg fandt et klip fra en anden kommentar her fra bloggen – det kommer lige her:

  Ang. afkalkning af vaskemaskinen;
  Jeg har snakket med Kurt der er dansk mellemled for tyske Ulrichs Natürlich – og derudover er klog kemiker – og han fortalte at du sagtens kan bruge Ulrichs afkalker til vaskemaskinen. Bedst er at tilsætte det i sæbehullet, så det kommer med ind i vasken hvor den er varmest, så virker det bedst. Et alternativ er Ülrichs afkalkningstabs, der indeholder 50% mælkesyre som er det stof der fjerner kalken – bruger man sådan en tabs ca. hver anden måned kan man holde maskinen fri for opsamlet kalk. Umiddelbart tænker jeg at det bedste til stofbleerne ville være at tilsætte det flydende afkalker når du vasker…jeg har nogle små flasker liggende med 50ml jeg købte hjem som prøver engang – hvis du står og har brug for andet i butikken skal jeg sende sådan en med, hvis du lige nævner det – ellers kan du købe afkalkeren her http://www.dexus.dk/product.asp?product=1010 !

  Jeg får lige fat på Kurt Kemiker igen og spørger ham til råds 😉
  KH Mette

 • admin:

  Hej igen – og undskyld det lidt sene feedback 🙂 Her er Kurts svar:

  “Hvis kunden anvender Ulrich flydende vaskemiddel er
  der afkalkning i, i form af mælkesyre, og så er det ikke nødvendigt med
  yderligere afkalkning til vask. Der er tilstrækkeligt med mælkesyre i
  til selv meget hårdt vand.

  Der ud over kan det være hensigtsmæssigt ind i mellem, dvs. ca. hver
  eller hver anden måned at køre en tom maskine igennem på 65° eller
  derover med Ulrichs afkalknings- og rengøringstabs. De indeholder
  foruden afkalkningsmiddel også noget som smører pakninger og dermed
  vedligeholder maskinen, så den gerne skulle holde længere.

  Jeg ville dosere omkring 25-50 ml ikke nødvendigvis
  ved hver vask afhængig af hårdhedsgraden af vandet.”

  KH Mette – og i det her tilfælde Kurt Christensen, Seasalt.dk

 • Liv:

  Det lyder til, at du har kontakt med en klog kemiker, så kan du måske uddybe lidt mere om mælkesyre som afkalker? Jeg har gennem en årrække tilsat eddike til min vask i den tro, at jeg så kunne nedsætte sæbemængden – jeg bor i et område med meget hårdt vand. Jeg fik dog den tanke, at det måske blot nedsatte sæbens virkning, da sæbe som bekendt er basisk, men eddike jo er – ja, syre. Derfor holdt jeg op med at putte det i sæbeholderen og putter det nu i stedet i skyllemiddelsrummet. Nu kan jeg dog se, at du anbefaler, at mælkesyre kommer i sammen med sæben. Men vil det ikke blot – ligesom jeg vil tro at eddike gør – reducere sæbens virkning?

 • Mette:

  Hejsa – det vil jeg lige sende direkte videre, Kurt er meget klogere end mig 😉

  Her får du lige Kurts svar:
  Der er noget rigtigt i det kunden siger, der findes forskellige slags
  sæber eller detergente som de så smukt hedder, der er anionisk,
  kationiske og non-ioniske, og det er ikke alle, som kan tåle syre (jeg
  kan på stående fod ikke lige huske hvilke, der kan og ikke kan), men de,
  som er i Ulrich produkter er valgt ud fra, at de er forenlige med
  mælkesyre. Det er mange andre vaskemidler ikke.

  Man kan selvfølgelig tilsætte syre til skyllevandet, det vil også fjerne
  den kalk, som sidder på varmelegemet, hvis man tilsætter syre nok. Bedre
  er det selvfølgelig både at fjerne kalken under selve vasekn, hvor det
  er, at kalken sætter sig på varmelegemet. Det sker ved temperaturer over
  ca. 60º, og selv om man vasker ved 30º, så er varmelegemets overflade
  temperatur væsentlig højere, og så finder kalken hurtigt derhen og
  sætter sig.
  Tilsætning af syre til skylningen er primært for atfjerne kalken i
  sidste hold skyllevand, så kalken ikke sætter sig i tøjet og gør det stift.
  Altså Ulrich natürlich til vask og lidt mælkesyre i skyllemiddel beholderen.

  KH Mette

Leave a Reply