Jeg har gået og ventet og ventet…og ventet på at kunne få Bio-D´s Nappy Fresh i butikken – og hvad der bevægede mig til at kigge på indholdet ved jeg ikke, men i hvert fald fik jeg læst ingrediens-listen igennem og fandt ud af at det virksomme middel var intet andet end natrium percarbonat aka PUER pletfjerner og blegemiddel!

Jeg snakkede med den gale alvidende videnskabsmand (skrevet med stor venskabelighed og respekt) Kurt Christensen der er kemiker og meget grønt minded. Han bekræftede at det var tilfældet og fortalte mig en masse om stoffets fortræffeligheder – så hvorfor vente længere på Nappyfresh når jeg allerede har den rene vare, endda helt uden de fyldstoffer der er i netop Nappyfresh?!

Men kort om hvad det er PUER så kan:

 • det er let blegende, så det er supergodt at bruge til lyst tøj når du vasker med f.eks. vaskenødder. Mange (herunder kemiker-Kurt) bruger det også til al almindelig lys vask.

 

 • idet det er let blegende fungerer det også som pletrens – igen bedst på lyse tekstiler

 

 • og her kommer det nye…det er bakteriedræbende, så du kan vaske håndklæder, undertøj og stofbleer på lavere temperaturer uden at bekymre dig om bakterier. Det er jo superinfo når det netop slider mindre på bl.a. stofbleerne når de vaskes ved lavere temperaturer og ikke på kogevask.

Og hvordan sker trylleriet?
Natrium percarbonat er natrium carbonat (også kaldet soda) med ekstra ilt – og når det kommer i forbindelse med vand frigives den ekstra ilt. Det er i iltningsprocessen trylleriet sker og det der er tilbage er rent soda.

Når du vil bruge PUER til vasken skal det i der hvor vandet opnår den højeste temperatur – så derfor er skyllemiddelhullet IKKE det rette sted. Put det i sammen med vaskemidlet – nogle maskiner har to huller til vaskemiddel, bruger du flydende sæbe kan du med fordel bruge PUER i det ene hul og sæbe i det andet.

Tilbage til stofbleerne…
Det kan da irritere mig grusomt at jeg ikke har fattet det før nu 🙂 – for netop vask ved høje temperaturer er en af de ting der slider på stofbleer. Hvis du vil læse mere om hvordan du kan passe bedst muligt på dine stofbleer, så klik her!

7 Responses to “PUER – flere virkninger end jeg vidste af…”

 • Sidse:

  Jeg plejer at bruge en gang natron med jævne mellemrum, hvis bleerne trænger til at blive strippet. Er det ikke sådan cirka det samme det gør? Kan man købe sådan noget PUER uden at skulle ud i at investere i et eller andet specielt vaskemiddel? Kan man bare hælde almindelig soda i skuffen?

 • admin:

  Hej Sidse,
  almindelig soda er det PUER bliver til efter iltningen – og da det er selve iltningsprocessen der “tryller” vil det ikke have helt samme effekt. Vi har selv prøvet at strippe bleer med forskellige metoder; eddike og natron og endte på blot at give bleerne et par kogevaske uden sæbe, det fungerede godt for os.

  PUER købes som et separat pulver så du behøver ikke købe noget specielt vaskemiddel for at bruge det 😉

  Håber det er svar på det du gerne vil vide – ellers sig lige til igen!

 • Sidse:

  Tak for dit svar. 🙂

  Hvor får man fat i det PUER pulver? Jeg har købt nogle brugte bleer til dagplejebrug, og selvom pletter egentlig ikke generer mig, kunne de godt blive pænere. 😉

 • admin:

  Det kan man købe hos Ko og Ko – her er et link: http://www.koogko.dk/shop/puer-pletfjerner-og-958p.html
  KH Mette

 • Lars:

  Jeg tror du bør snakke med kemiker gutten igen om effekten af PUER under 60 grader..

  Læs evt her: http://www.chemieunterricht.de/dc2/wsu-haush/kap_044.htm

 • Mette:

  Hej Lars – jeg forsøger at stave mig igennem teksten på linket uden særligt meget held, så jeg skal lige have det oversat før jeg kan tage stilling til det 😉 Men jeg sender linket videre til Kurt, der er min hus-kemiker, tak for det!

 • Mette:

  Hej igen Lars – jeg sendte dit link videre til Kurt, der tog et godt kig på det. Her er lige hans svar…som han skriver er det jo ikke et spm. om der ved 60 grader pludselig går en eller anden funktion i gang, det tager bare længere tid før det opnår den fulde virkning ved de lavere temperaturer. Med “kemiske øjne” er en maskinvask ret lang, så virkningen når fint at komme til. Men her er det fulde svar:

  “Det er jo for de fleste kemiske reaktioner sådan, at
  højere temperatur giver en hurtigere reaktion. Men det betyder ikke, at
  det sker ved 60 grader og derover, og fra 59 grader og nedefter sker der
  ikke en dyt.
  Men selvfølgelig går det lidt langsommere ved 40 grader end ved 60
  grader, omvendt tager en vask også forholdsvis lang tid set med en
  kemikers øjne, så det er nok mere en teoretisk overvejelse end en praktisk.

  Desuden snakker han om både percarbonat og perborat samtidigt, men
  eksemplerne er for perborat. Og at der med perborat dannes borsyre, som
  er en miljøgift ligesom de aktivatorer, han omtaler (som der er i Vanish
  og andre pletfjernere) nævnes ikke.

  Man skal passe lidt på med, hvad man finder på nettet, man kender ikke
  baggrunden eller missionen med indlægget. Det her ligner en kemilærers
  forsøg på at forklare noget anvendt kemi for nogle elever. Det er i
  princippet ikke forkert, men kan nemt misfortolkes, når man ikke kender
  den rette sammenhæng.”

  KH Mette KO

Leave a Reply