Når du har brugt stofbleer i en periode kan du opleve at de begynder at lugte af ammoniak – og at du ikke kan få det væk ved at vaske dem.

Hvordan du stripper stofbleer når de lugter grimt

Når stofbleerne stinker skal de strippes

Brug mindre sæbe

Det der oftest er i vejen er at der sidder sæberester tilbage i bleerne, og det er det der lugter – man kan jo egentlig sige at hvis du blot vasker dem endnu engang føjer du bare spot til skade…:)

For det første er det generelt en god idé at halvere sæbemængden når du vasker stofbleer – og det er endda i forhold til hvis du doserer korrekt efter anvisningerne. Meget ofte doserer man bare på slump – og i de allerfleste tilfælde er der tale om overdosering. Så doser korrekt og træk det halv fra!

Man kan som tommelfingerregel sige at hvis du kan lugte vaskemidlet i bleerne efter vask, bruger du for meget. Og overdosering giver flere sæberester – så underdoser hellere!

Hvordan du stripper stofbleerne

Den enkleste – og efter min bedste overbevisning bedste – måde at strippe stofbleer på er at give dem et par kogevaske uden sæbe. Det fjerner effektivt og skånsomt alle overskydende sæberester.

På mange hjemmesider kan man læse gode råd om at strippe med natron og eddike – og det er som regel også rigtig effektivt, men det slider meget på især den vandtætte PUL-belægning. Jeg har tidligere selv brugt metoden, og det virker – men det er som sagt lidt kradse sager. Eddike er en syre – omend en mild en af slagsen – og natron er en base…og begge dele nedbryder stille og roligt den vandtætte belægning – jo oftere du behøver at strippe jo mere slides det.

Bruger I formsyede stofbleer (altså uden påsyede blebukser) kan du godt bruge natron eller eddike – i AIO og lommebleer bør du lade være. Men prøv lige med et par kogevaske inden du bruger tilsætningsstoffer!

Strip med natron eller eddike

Tag de rene bleer og vask dem igen – uden sæbe – med  50g natron i sæbehullet og 1-2 dl eddike i skyllemiddel-hullet. Derefter skulle du være lugten kvit – og det er det stofble-brugere mener når de taler om at “strippe” bleerne.

Efter den første gangs stripning herhjemme gik vi over til at bruge vaskenødder, og vi har ikke siden haft behov for at strippe stofbleerne…

3 Responses to “At “strippe” stofbleer når de lugter”

 • […] Et problem man ofte oplever med stofbleer er at de kommer til at lugte fælt efter noget tid – det er enten fordi de skal vaskes, høhø eller fordi der har ophobet sig gamle sæberester i stoffet. Det afhjælper du ved at strippe bleerne – læs mere om det i tråden om at strippe bleer! […]

 • Pernille:

  Når du siger kogevask, mener du vel 60 grader, eller hvordan?
  AIO, bambus og blebukser med PUL kan vel ikke tåle højere, eller hvordan?

 • admin:

  Hej Pernille,
  blebukser med pul kan godt tåle en kogevask i ny og næ, men med mindre det er AIO-bleer er der ikke så meget brug for at strippe blebukserne. Har du AIO-bleer er det naturligvis noget andet og de kan muligvis behøve stripning af og til.

  Bambus og kogevask er lidt mere tricky – problemet med at vaske bambus ved for høje temeperaturer er at bambussen kan blive hård og knoldet, men sker det en gang imellem burde det være OK.

  Det bedste man kan gøre er at minimere sit brug af vaskemiddel, så der ikke så nemt bliver ophobet i bleerne – og med bambusbleerne kan du også prøve at give dem vaske på 60 grader uden vaskemiddel, i stedet for at strippe dem på 60 grader.

  KH Mette

Leave a Reply