Så slemt skulle det nu helst ikke gå hen og blive, hehe

Alle blebørn oplever på et tidspunkt rød hale, rød numse eller hvad man nu kalder det hjemme hos jer. Det kan være rigtig smertefuldt og barnet kan blive irritabelt… Bliver det for voldsomt er det altid bedst at søge læge, men der er meget du kan gøre selv. Her er en række enkle måder du kan behandle de lettere tilfælde på.

Den gamle kending…kogtvandsklude
Jeg ved ikke hvorfor de virker – men det gør de 🙂 Du kan strimle en stofble ned eller lav strimler af noget godt vasket bomuldslærred, f.eks et dyne- eller pudebetræk. Strimlerne skal være brede nok til at nå udover det røde område-

Læg strimlerne i en skål og hæld spilkogende vand over – lad dem siden køle ned og de er klar til brug. Når du har skiftet ble skal du sørge for at bleområdet er helt rent, hvorefter du lægger en fugtig, opvredet kogtvandsklud inderst i bleen inden du lægger den på.

Kogtvandskludene kan gemmes i en ren skål med låg efter du har lavet dem og kan holde sig i op til 24 timer.

Og en ny, men rigtig effektiv økologisk universal-salve
Olivias Tryllesalve er ny på markedet – det er en 100% økologisk salve baseret på økologisk olivenolie. Den er ultramild og svider ikke selvom huden har det skidt. Du kan købe Olivias Tryllesalve i flere “grønne” netbutikker – bl.a. her hos Ko og Ko!

Drys med kartoffelmel
Vi har brugt det meget herhjemme at drysse økologisk kartoffelmel på, når vores unger har haft rød hale – og det har virket rigtig godt.

Kartoffelmelet opsuger fugten og holder dermed området tørt. Jo, det griser en smule, men vi har brugt at opbevare melet i en saltbøsse, det gør det nemmere at administrere 🙂

Kartoffelmelet har samme funktion som babypudder – det indeholder bare ingen parfume eller andre tilsætningsstoffer og er langt mildere mod huden.

Fed barriere-creme
Du kan vælge at bruge en fed barriere-creme. Du smører et tyndt lag på inden bleen kommer på igen, så ble-området bliver holdt fri af de bakterier der er i tis og afføring.

Til stofble-brugere…
Det kan være en rigtig god idé at investere (en lille investering) i en stak fleeceindlæg. Den bruger du inderst i stofbleen i stedet for papirsindlæg, hvis der er optræk til rød numse. Fleecen transporterer fugten væk fra huden og ind i de underliggende sugende lag – og huden bliver dermed hold tør.

Det enkleste råd – luft-tørring 🙂
Det enkleste råd er klart at lade junior være blefri i lidt tid. Lad ham løbe rundt eller sprælle med numsen bar, i hvert fald indtil han er helt tør i bleområdet. De fleste børn synes det er dejligt at være fri for bleen…

Hvad så med zink-creme?
Zinkcreme gør det at det tørrer huden ud – men det heler ikke huden. Vil du bruge zinkcreme bør det bare være et meget tyndt lag – ikke så du kan se at det er hvidt. Zinkcremen er det præparat der nok oftest sælges til brug ved rød hale – men jeg har aldrig selv brugt det, og kunne ikke finde på at bruge det.

Har du andre gode råd til rådvilde forældre med rødnumsede blebørn, så skriv dem endelig til listen…

(Listen er skrevet i samarbejde med sygeplejerske Mette Harpøth)

Leave a Reply